Tuesday, March 3, 2009

Bawang


Kenapa bawang boleh menyebabkan anda menangis?blogger-emoticon.blogspot.com

Bawang terdiri daripada sel. Sel-sel ini terbahagi kepada 2 bahagian yang dipisahkan oleh membran. Sebelah bahagian mengandungi enzim yang mana menolong proses kimia berlaku dalam badan manakala sebelah bahagian lagi terdapat molekul yang mengandungi sulfur. Apabila anda memotong bawang, kandungan pada kedua-dua belah bahagian tadi akan bercampur menyebabkan tindakbalas kimia. Tindakbalas ini akan menghasilkan molekul seperti 'ethylsufine' yang mana menyebabkan mata anda berair.

Untuk mengelakkan anda menangis apabila memotong bawang, potong bawang di bawah air yang mengalir. Sulfur akan larut ke dalam air, so xde lah kena mata kan! Ataupun letakkan bawang ke dalam peti sejuk kira-kira 10 minit. Suhu yang sejuk akan melambatkan tindakbalas antara enzim dengan sulfur. Ini akan mengurangkan kepedihan mata anda.

0 comments:

 
Panitia Sains SMK Belawai © 2007 Template feito por Templates para Você